Amenzi de până la 3000 de lei pentru toți românii care stau la bloc: este ilegal să faci asta într-un apartament
Foarte mulți români care stau la bloc nu cunosc particularitățile legislative și pretextele de amendă pe care și le asumă în momentul în care domiciliul lor este un apartament. Toți trebuie să se conformeze unui set stufos de reguli.
Românii care stau la apartament trebuie să urmeze un set foarte precis de proceduri în momentul în care vor să-și modifice anumite detalii legate de locuință. Dacă nu fac asta, riscă amenzi de până la 3000 de lei. Până și refuzul ca președintele asociației de locatari sau administratorul locuinței să intre în casă reprezintă pretext de amendă, mai ales când acesta vrea să investigheze anumite modificări aduce apartamentului.
Nu poți să faci ce vrei în apartamentul tău
Proprietarii de apartamente care fac modificări nelegale în apartament, schimbă destinația acestuia fără să treacă prin toate procedurile necesare și nu cooperează cu asociația de locatari când vine vorba de reperați în spațiul comun al blocului, ”deschid ușile” unor potențiale amenzi fabuloase.
De exemplu, o amendă între 200 și 1000 de lei primesc românii care nu comunică modificarea suprafeței utile din locuință către asociația de proprietari și administrația fiscală. Ca referință, în contextul în care mulți români au dărâmat un perete din apartament pentru a câștiga un pic de spațiu, această sancțiune trebuie avută în vedere.
O amendă între 500 de lei și 3000 de lei vizează toți românii care nu permit accesul în apartament președintelui asociației/unui membru al comitetului executiv/administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință). Tot amenzi de până la 3000 de lei riscă și cei care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor.
Nu în ultimul rând, amenzi între 5000 și 10.000 de lei merg la românii care stau la apartament și schimbă destinația acestuia fără autorizațiile și aprobările legale. Practic, dacă îți transform locuința în cabinet notarial, magazin sau orice alt tip de afacere, iar un vecin îți fac plângere, riști sancțiunile menționate, conform avocatnet.ro.